Luftforurening Kan Shrink hjernen, undersøgelse tyder


Luftforurening Kan Shrink hjernen, undersøgelse tyder
Smog var et udtryk oprindeligt beskriver en fusion af røg og tåge.
Credit: Viktor Fiker | Dreamstime

Vejrtrækning forurenet luft hver dag kan ændre en persons hjerne på måder, der ender fører til kognitiv svækkelse, ifølge en ny undersøgelse.

I undersøgelsen, forskerne undersøgte 943 raske voksne, der var mindst 60 år gammel og levede New England-regionen. Efterforskerne brugte magnetisk resonans imaging (MRI) til at se på deltagernes hjernens strukturer, og sammenlignet billederne med luftforurening i de steder, hvor deltagerne boede.

Forskerne fandt, at en stigning på 2 mikrogram per kubikmeter i fin-partikelforurening - et område, der kan observeres på tværs af en gennemsnitlig by - var knyttet til en 0,32 procent reduktion i hjernens volumen. (Fin-partikelforurening er en almindelig form for forurening, der kommer fra bil udstødning, blandt andre kilder.)

At mængden af ​​ændringer i hjernens volumen "svarer til omkring et år af hjernens aldring," siger undersøgelse forfatter Elissa H. Wilker, en forsker i det kardiovaskulære epidemiologi forskningsenhed på Beth Israel Deaconess Medical Center i Boston.

Generelt er en mindre hjerne volumen forårsaget af tabet af neuroner, der kommer med alderen, siger forskerne. [10 ting du ikke vidste om hjernen]

Samme stigning på 2 mikrogram per kubikmeter fine partikelforurening blev også forbundet med en 46 procent stigning i deltagernes risiko for at få, hvad forskerne kalder "tavse slag", som kan ses på hjernescanninger, men normalt ikke årsagen symptomer. Sådanne slag har været forbundet med dårligere kognitiv funktion og demens, siger forskerne.

Forskerne fandt, at folk i studiet, der boede i områder med højere niveauer af forurening havde mindre hjerne volumen og var også større risiko for tavse slag i forhold til de mennesker, der boede i områder, hvor luften var mindre forurenet. Men undersøgelsen blev udført på et tidspunkt, og Wilker bemærkes, at det ikke beviser der er en årsag-effekt sammenhæng mellem luftforurening og hjernen ændringer.

Dette er den første undersøgelse for at undersøge en sammenhæng mellem luftforurening, hjerne volumen og risikoen for tavse slag i en befolkning på ældre voksne, siger forskerne. Tidligere undersøgelser har undersøgt sammenhængen mellem luftforurening og hjernen hos børn, men ikke i ældre voksne, sagde de.

Det er ikke klart, præcis hvordan luftforureningen kan ændre folks hjerner, siger forskerne. De har mistanke om, at luftforureningen kan forårsage øget inflammation, men forskerne forsøger stadig at forstå sammenhængen, sagde Wilker. Tidligere forskning har knyttet markører for inflammation på mindre hjerne volumen, ifølge undersøgelsen.

De nye resultater kan hjælpe forskerne forstå "hvad der kunne være at gå på mellem luftforurening og alvorlige udfald såsom slagtilfælde og kognitiv svækkelse," Wilker fortalte levende Science.

Undersøgelsen blev offentliggjort i dag (april 23) i American Heart Association tidsskrift Stroke.

Posts Carousel