Jernmangel & Heart Hjertebanken

 • In Default
 • January 11
 • 6 Views
 • 0 comments

 • Jernmangel & Heart Hjertebanken  Det meste af jern i kroppen findes i de røde blodlegemer. Photo Credit Chad Baker / Photodisc / Getty Images
 • Mineralet jern spiller en vigtig rolle i oxygen transport og hjælper med at regulere cellevækst og deling. Ifølge kontoret for kosttilskud, cirka to tredjedele af jern i kroppen findes i røde blodlegemer. Jernmangel opstår, når kroppen ikke indeholder nok jern til korrekt udføre ordentlig kropsfunktioner.

  Årsager til jernmangel

  Ifølge MayoClinic.com, blodtab er den mest almindelige årsag til jernmangel i USA og Vesteuropa. Blodtab kan opstå som følge af tunge menstruation, traumer eller kronisk gastrointestinal blødning. Andre årsager til jernmangel omfatter en mangel på jern i kosten eller manglende evne til at optage jern på grund af en mave sygdom, såsom Crohns sygdom eller cøliaki.


  Fysiologi

  Røde blodlegemer transporterer ilt til kroppens væv og fjern spildprodukt kuldioxid. Centrum af et rødt blodlegeme består af en jern-rige protein kaldet hæmoglobin. Som blod bevæger sig gennem lungerne, ilt molekyler tillægger jern komponent af hæmoglobin. Når blodet forlader lungerne, frigiver ilt til alle væv og celler og fjerner enhver carbondioxid. Ifølge Franklin Institute, en dråbe blod indeholder en million røde blodlegemer. Røde blodlegemer dør hurtigt, og nye røde blodlegemer produceres i deres sted. Hvis der ikke er nok jern i kroppen for at skabe hæmoglobinet nødvendig for røde blodlegemer vil de nye røde blodlegemer være usund og ude af stand til korrekt afhente og levere ilt.


  Hjertebanken

  Når røde blodlegemer er usundt og kan ikke binde ilt tilstrækkeligt, væv og celler bliver udsultet af ilt. Som et resultat, hjertet begynder at pumpe hårdere for at udsende flere røde blodlegemer i et forsøg på at kompensere for den manglende ilt i vævene. Dette overtryk og stress på hjertet kan resultere i unormale hjerteslag og hjertebanken. Uanset hvor hårdt hjertet pumper dog uden sunde røde blodlegemer, væv vil stadig være der mangler ilt.


  Andre symptomer

  Foruden hjertebanken, jernmangel forårsager en række andre symptomer. En af de mest almindelige symptomer er træthed, ifølge National Heart, Lung and Blood Institute. Andre symptomer omfatter åndenød, svimmelhed, brystsmerter, kulde i hænder og fødder, bleghed i neglen senge, tandkød og hud, skøre fingernegle, hævelse af tungen og øget hyppighed af infektioner. Nogle mennesker med jernmangel kan også udvikle en forstørret milt.


  Behandling

  Behandling af jernmangel fokuserer på at korrigere jern underskud og genskabe jern niveauer i kroppen. Mild jernmangel held kan behandles med anvendelse af orale jerntilskud samt øget indtag af jern i kosten. For alvorlige tilfælde af jernmangel eller mangel forårsaget af blodtab, kan være behov for blodtransfusioner. Kontakt din læge, hvis du har hjertebanken eller har mistanke om du er mangelfuld i jern.

 • Tags:

Posts Carousel