Jernmangel Anæmi: Få Fakta

  • In Default
  • April 1
  • 17 Views
  • 0 comments

Jernmangel Anæmi: Få Fakta


Hvad er det?

Jernmangel anæmi (IDA) er en blod tilstand, hvor kroppen ikke gøre nok sunde røde blodlegemer. IDA er forårsaget af en mangel på jern, et mineral, der fungerer som en vigtig byggesten for røde blodlegemer konstruktion. Det er den mest almindelige ernæringsmæssige uorden i verden, der påvirker mest kvinder og børn.

Hvem er i fare?

I USA, 9 procent til 12 procent af ikke-spansktalende hvide kvinder og tæt på 20 procent af sorte og mexicanske-amerikanske kvinder har jernmangel.

De to vigtigste årsager til IDA er blodtab og lavt jern. Blodtab kan forekomme fra menstruation, seneste større operation eller traume eller mavesår sygdom, blandt andre årsager. Lavt jernindhold kan skyldes gastrointestinale sygdomme, såsom cøliaki sprue, Crohns sygdom eller ulcerativ colitis; en kost lavt jern; og historien om en bariatriske procedure som gastrisk bypass.

Graviditet og amning stigning jern krav, så begge er risikofaktorer for IDA.

Børn, der drikker mere end 16 til 24 ounces komælk om dagen, har en øget risiko for IDA. Komælk kan føre til blodtab ved at irritere foring af tarmene og kan forstyrre jernoptagelsen.

Hvad er symptomerne?

Symptomer på Jernmangel

Træthed

Åndenød

Svaghed

Blå farve til hvide i øjnene

Irritabilitet

Øget hjertefrekvens

Hovedpine

Ondt i tungen

Bleg hud

Dunkende eller "susen" lyd i ørerne

Problemer med at koncentrere

Uklarhed ved henstand

Skøre negle

Trang til is eller ler, kaldet picophagia

Hvordan er det behandles?

Behandling for IDA afhænger af dens årsag og sværhedsgrad og individuelle faktorer, herunder din alder, sundhed og medicinsk historie. Din læge eller sygeplejerske kan råde:

  • tage supplerende jern, enten i form af piller eller intravenøs (IV) jern.
  • spise mere jern-rige fødevarer, såsom kød, fjerkræ, fisk og skaldyr, mørke bladgrøntsager, æggeblommer, bælgfrugter, havregryn, jordnøddesmør, rosiner, svesker, abrikoser, sojabønner, hel-hvede brød og jern-berigede brød, korn, pasta og ris.
  • i alvorlige tilfælde, kan din læge anbefale at få en blodtransfusion.

Hvordan er det undgås?
For at forhindre IDA, er det bedste, du kan gøre, sørg for at få nok jern i din kost. På tidspunkter, hvor din krop kræver ekstra jern, såsom under graviditet eller amning, øge din jern indtag endnu mere med mad og tale med din læge eller sygeplejerske om jerntilskud.

Læs mere om IDA.

Denne ressource er udviklet med økonomisk støtte fra AMAG Pharmaceuticals, Inc.

Posts Carousel