Glutenfri diæt kan hjælpe Beskyt Bones i folk med Cøliaki


Glutenfri diæt kan hjælpe Beskyt Bones i folk med Cøliaki

TORSDAG, 16 januar, 2014 (healthday News) - Langsigtet skader på tarmene kunne øge risikoen for hoftebrud hos personer med cøliaki, viser en ny undersøgelse.

Men den forskning, publiceret 16 januar i Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, fandt også, at risikoen var lavere i sygdom patienter cøliaki, der spiste en glutenfri kost, og hvis tarmvæv var begyndt at hele.

"Vores forskning har bekræftet, at patienterne havde en højere sats for hoftebrud, når vævsskade varede over tid," undersøgelse forfatter Dr. Benjamin Lebwohl, for Cøliaki Center på Columbia University Medical Center, sagde i et tidsskrift pressemeddelelse. "Holder sig til en glutenfri kost er afgørende for at minimere vævsskade og mindske risikoen for en alvorlig fraktur, der kan forårsage andre komplikationer."

Cøliaki er en autoimmun sygdom, der påvirker omkring 1 procent af befolkningen i USA, ifølge forskerne. Mennesker med den betingelse har en immunreaktion i tyndtarmen, når de spiser proteinet gluten, som findes i korn såsom hvede.

Det er kendt, at mennesker med cøliaki er i forhøjet risiko for knoglebrud, men det var ikke klart, om deres brud risiko forblev høj længe efter de begyndte en glutenfri kost, siger forskerne.

I denne undersøgelse Lebwohl og hans kolleger analyserede tarm vævsprøver fra mere end 7.100 personer i Sverige, som blev diagnosticeret med cøliaki mellem 1969 og 2008. De gennemgik opfølgende tarm biopsier inden for fem år efter diagnosen, og 43 procent viste sig at have vedvarende skader i tyndtarmen.

Alle patienterne havde en lignende risiko for hoftebrud på tidspunktet for opfølgningen biopsi, undersøgelsen fundet. Men dem med vedvarende tarm skade havde en større risiko fem år efter opfølgning biopsi, hvilket indikerer en højere risiko på lang sigt.

"Læger har diskuteret, om mennesker med cøliaki faktisk gavn af en opfølgende biopsi for at bestemme niveauet af vævsheling finder sted," Lebwohl sagde. "Disse resultater tyder på, at en opfølgning biopsi kan være nyttigt til at forudsige komplikationer nede ad vejen."

Lebwohl kollega Dr. Jonas Ludvigsson, af Karolinska Universitetshospital og Karolinska Instituttet i Stockholm, Sverige, også vejes.

"Vi tror på, at give slimhinden - den fugtige væv foring tyndtarmen - en chance for at helbrede, kan nedsætte risikoen for komplikationer, herunder knoglebrud i cøliaki patienter," Ludvigsson sagde i pressemeddelelse.

Flere oplysninger

Den amerikanske Academy of Family Physicians har mere om cøliaki.

Posts Carousel