Cøliaki og Crohns sygdom kan dele Genetisk Risikofaktorer

  • In Default
  • October 24
  • 2 Views
  • 0 comments

Cøliaki og Crohns sygdom kan dele Genetisk Risikofaktorer

Torsdag 27 januar (healthday News) - Cøliaki og Crohns sygdom deler flere genetiske risikofaktorer, en ny undersøgelse fund.

Cøliaki, hvilket gør det svært at optage næringsstoffer ordentligt, er en arvelig autoimmun sygdom, hvor slimhinden i tyndtarmen beskadiget af gluten og andet protein findes i hvede og nogle andre kornsorter. Crohns sygdom er en form for inflammatorisk tarmsygdom.

Et internationalt hold af forskere har foretaget en meta-analyse af genom-dækkende data for de vilkår, både betragtes inflammatoriske sygdomme i mave-tarmkanalen. Årsagerne til sygdommene er kun delvis forstået, selv om det er kendt, at genetiske og miljømæssige faktorer er involveret.

Tidligere forskning har vist, at personer med cøliaki har en øget risiko for at udvikle Crohns sygdom, hvilket antydede, at de to betingelser ville dele genetiske risikofaktorer.

Forskerne i denne undersøgelse udpeget to nye fælles genetiske risiko loci - der er specifikke placeringer af gener eller DNA-sekvens på et kromosom. De fandt også to fælles risiko loci, der tidligere var blevet uafhængigt identificeret for hver sygdom.

Undersøgelsen blev offentliggjort januar 27 i tidsskriftet PLoS Genetics.

Yderligere undersøgelser er nødvendige for at forstå, hvordan disse fire genetiske risikofaktorer påvirke både cøliaki og Crohns sygdom, siger forskerne i en pressemeddelelse fra forlaget.

Flere oplysninger

Den amerikanske Academy of Family Physicians har mere om inflammatorisk tarmsygdom.

- Robert PREIDT

KILDE: PLoS Genetics, pressemeddelelse, 27 Jan 2011

Sidst opdateret: 27 januar 2011

Posts Carousel