5 Revolutionære Nobelpriser i medicin

  • In Default
  • October 16
  • 6 Views
  • 0 comments

5 Revolutionære Nobelpriser i medicin
Francis Crick og James Watson genskabe deres demonstration af den dobbelte helix model for DNA i 1990.
Credit: Cold Spring Harbor Laboratory Bibliotek

Nobelprisen i fysiologi eller medicin blev tildelt i dag (7 okt) til et hold af forskere, der opdagede, hvordan kroppens celler transport molekyler til de rigtige steder. Forskud slutter sig en lang række biologiske gennembrud, fra opdagelsen af ​​DNA struktur til udvikling af in vitro-befrugtning.

Dette års Nobelpris hædrer amerikanske forskere James Rothman fra Yale University og Randy Schekman fra University of California, Berkeley, samt tyskfødte videnskabsmand Thomas Südhof fra Stanford University, for deres opdagelser i de molekylære principper, der styrer, hvordan molekyler, såsom hormonet insulin, ankommer til det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.

Da prisen grundlæggelse i 1901 har Nobel udvalget tildelt 104 medicin præmier til 204 personer. Her er et par af de mest mindeværdige. [De 7 største mysterier af det menneskelige legeme]

1. difteri og tetanus behandling

Den første Nobelprisen for medicin eller fysiologi blev tildelt i 1901 til den tyske forsker Emil von Behring, for hans arbejde med serum terapi, en metode til behandling af sygdom ved at indsprøjte blodserum immune dyr.

Navnlig tildeling udvalg hædret von Behring brug af serum terapi til behandling af luftvejssygdom difteri og nervesystemet infektion stivkrampe. "Han har åbnet en ny vej i domænet for lægevidenskaben og dermed placeret i hænderne på lægen en sejrrig våben mod sygdom og dødsfald," sagde udvalget på det tidspunkt.

2. Den dobbelte helix

James Watson, Francis Crick og Maurice Wilkins vandt prisen i 1962 for deres opdagelse af strukturen og betydningen af ​​deoxyribonukleinsyre, bedre kendt som DNA.

Rosalind Franklin, hvis røntgenkrystallografi arbejde spillede en central rolle i at løse DNA struktur, døde i 1958 og blev ikke tildelt prisen (Nobel regler forbyder tildeling af prisen posthumt).

Andre forskere, der ikke deler gevinsten, men som ydet vigtige bidrag til at belyse DNA ejendomme omfatter Alex Stokes, Herbert Wilson, Erwin Chargaff og Oswald Avery.

3. Penicillin

Kun få fremskridt har revolutioneret inden for medicin så meget som Alexander Flemings opdagelse af den første naturligt antibiotikum, penicillin, i 1928. Medicinen Nobel blev tildelt skotske biolog Fleming, sammen med britiske biokemiker Ernst Boris Chain og australske patolog Sir Howard Walter Florey i 1945 for antibiotika opdagelse og "dens helbredende virkning på forskellige infektionssygdomme."

Afledt af Penicillium svampe, penicillin behandler et væld af bakterielle infektioner, og reddet livet for utallige sårede soldater under Anden Verdenskrig.

4. Jumping gener

Amerikanske celle genetiker Barbara McClintock modtaget en udelt præmie i 1983 for sin opdagelse af genetiske transposoner, DNA-sekvenser, der kan ændre deres placering i genomet. Hun var en af ​​kun 10 kvinder, der har vundet prisen.

Andre omfatter Gerty Cori, der vandt 1947 prisen for hendes bidrag til opdagelsen af, hvordan kroppen nedbryder og genskaber den energi-lagring sukker glykogen, og Elizabeth Blackburn og Carol Greider i 2009 for deres arbejde i at opdage hvordan repetitive DNA sekvenser kaldet telomerer og enzymet telomerase beskytte kromosomerne fra forringelse.

5. In vitro-fertilisering

2010 gik prisen til engelsk fysiolog Robert Edwards til udvikling in vitro fertilisering (IVF), processen med at gøde et humant æg uden for kroppen.

Teknikken indebærer overvågning af en kvindes reproduktive cyklus, fjerne æg fra hendes æggestokke, befrugtende dem med sæd i et laboratorium fad, og implantere det befrugtede æg i kvindens livmoder. Louise Brown, født i 1978 i Storbritannien, var den første "reagensglas baby" undfanget ved hjælp af IVF.

Posts Carousel